Irrigatiesysteem 2023 – upgrade

Het eerste ontwerp van het irrigatiesysteem had als grootste nadeel dat voor het gebruik van de tuinslang er een handelingen nodig waren. De bedieningskast open, kraan open en dan de schakelaar van de pomp aan. Na afloop moest de de kraan weer dicht, de schakelaars terug naar de automatische stand en de kast weer dicht. Dit was foutgevoellig en kostte veel tijd. Daarom wilde ik een knop aan de zijkant van de kast met een timer zodat de pomp automatisch uit gaat. Een losse knop was daarnaast ook handig als mijn buren een keer de tuinslang wilde pakken om hun landje water te geven.

Het nieuwe ontwerp is uitgebreid met een waterdicht drukknop en een timer module die ingesteld kan worden hoeveel minuten de pom aan mag staan. Daarnaast is het automatische irrigatiesysteem gescheiden van de tuinslang doormiddel van een electrische kogelkraan. De electronica moest helemaal opnieuw opgebouwd worden en werd een stuk complexer.

Het nieuwe ontwerp bevalt erg goed en is meer “hufterproof”. De pomp kan bijvoorbeeld nu 10 minuten aan staan en gaat automatisch weer uit. De pomp schakeld zelf ook met behulp van een drukschakelaar, maar ik heb ook wel eens gehad dat de micro-irrigatie slangetjes los waren geschoten. Als er een foutje was gemaakt bij handmatig schakelen was de pomp aan blijven staan.

Close Menu